måndag 5 maj 2014

Tear Them Down - Their Fault, Our Problem (Cd - Plunk Records)

Det här bandet känner jag inte till innan jag får hem den här skivan, så det kunde verkligen ha låtit hur som helst. Det börjar melodiöst och svängigt, lite Guitar Gangsters under första låten (vilket så klart går hem här). Det fortsätter med melodiös streetpunk med influenser av Dropkick Murphy's och andra amerikaner som vill kanske vill vara irländare. Därefter blandas även band som Bad Religion, Green Day och Against Me! in i ekvationen och resultatet är varierat. Oh, The Irony är t.ex. en ganska dålig låt, som Against Me! skulle vara stolta över men efter det följer I'm Dead som är en hårdare låt och som svänger rätt bra och denna följs upp av Punk Rock Love som, bortsett från refrängen som inte gör låten rättvis, är en bra dänga (även fast jag skulle vilja läsa texten till den). De sista låtarna har ett jämnare sound, som låter lite mer som första delen av skivan. Den här skivan är ganska bra om än inte nyskapande, och även om jag verkligen inte skulle ha något emot det, så brinner jag inte direkt av iver av att höra mer. 

Gamla Pengar släpper debutalbum i slutet av maj

"Göteborgskvartetten Gamla Pengar följer upp en rad hyllade sjuor med debuten Här kommer kriget. Det är rock helt utan ironisk distans. Det är punk direkt från hjärtat. Rakt in i mörkret. Ett bestämt rop på medkänsla i ett rått borgar-Sverige. I ett land av överkonsumtion, fredagsmys, lögner och skenhelighet.
Skivan spelades in i Studio Motion tillsammans med Tommy Tift (Vånna Inget, Sista Sekunden) och har en, om inte mognare, i alla fall en mer välkomnande produktion än tidigare. Sångare och gitarrist Mikey Lennartsson förklarar:
”Vi ville göra en tydlig skiva. Med högt mixad sång. Det ska vara omöjligt att missförstå. Jag blir så trött på det som spelas på radion. Band med miljonpublik som sjunger om absolut ingenting. Dom har en möjlighet som dom bara pissar bort. Det är bara yta och tomhet.”
De elva kapitel som utgör Här kommer kriget är ingen politisk pekpinne eller en pamflett med lösningar. Det är ett upprop. Det är en uppgörelse med hyckleriet och meningslösheten. Det är en uppmaning att våga stå upp för vad du tror på och inte ge efter när skiten kommer. Gamla Pengar i låten ”Ideal”:
När hjärtat följer hjärnan, då har du tappat tro. När hyckleriet sprids i leden börjar tvivlet gro. Och när hjärtat slutat slå, vad kommer hända då? Jo, de som följer strömmen färgar världen blå."

Skumdum - Traveller Anthems (Cd - Bells On Records)

Den här skivan släpptes sent 2013 av Bells On Records och är resultatet av de 20 år som Skumdum har existerat (2013) och låtar från de tio singlar som släpptes samma år. Jag har aldrig varit insatt i Skumdum men känner till dem och har hört någon låt här och där. Mitt minne verkar svika mig dock, eller så har bandet utvecklats (?) sedan jag hörde dem sist. För mig låter det rakt igenom som amerikansk skatepunk i stil med Offspring när det är sämre och NOFX när det är lite bättre. Det är kompetent och välproducerat och här och där finns det lite snygga melodier men som helhet är det mest samma sak i en mindre evighet med denna 14-spårsskiva. Take Our Place sticker ut en aning och på Shine så gästsjungs det av Sofie Hällgren och den låten inleds ganska bra. Jag tycker jag säger det här jämt: Den här skivan är inte mitt kärl av dryck, men tilltalar säkert andra som gillar liknande saker då det är kompetent och blabla. 

söndag 4 maj 2014

Shitfucks - Alla måste lyssna

Rubriken är alltså ett band följt av deras demo på Soundcloud och inga personliga åsikter. Men det är alltid värt att lyssna så klart.